Bewerkt vlees kankerverwekkend?

broodje knakworst

Er bestaat een lijst waarop alle stoffen en producten staan die worden gezien als kankerverwekkend. Op deze lijst staan onder meer sigaretten, arsenicum, alcohol en asbest. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil hier een nieuw product aan toevoegen, namelijk bewerkt vlees.

De mate waarin het kankerverwekkend is

Het Internationaal Agentschap voor het voeren van onderzoek naar de ziekte kanker is een aparte tak van de WHO en heeft deze aanbeveling gedaan. Veel mensen maken zich hier direct grote zorgen om. Echter, het betekent niet per definitie dat het eten van bewerkt vlees een even groot risico met zich meebrengt als alle andere producten en stoffen op de lijst. Dit wordt uitgelegd door Mevr. M. Meijer van het KWF uit. Zij geeft aan dat het feit dat een product of stof op de lijst staat helemaal niets zegt over de mate waarin het kankerverwekkend zou zijn. Het geeft enkel aan dat er bewijs is dat het kankerverwekkend is.

Het gevaar van rood vlees

Naast bewerkt vlees, waarbij we moeten denken aan bijvoorbeeld knakworstjes en hamburgers, zou ook rood vlees moeten worden opgenomen in de lijst, dan wel in een lagere categorie. Het feit dat bewerkt vlees en rood vlees op de lijst moeten komen te staan betekent veel voor de voedselindustrie. Verpakkingen, voedingsrichtlijnen en diverse diëten zullen moeten worden bijgesteld naar deze veranderingen.

rood vlees

 

Kwaad heemijzer

Uit het onderzoek is gebleken dat bewerkt vlees mogelijk het risico op met name darmkanker aanzienlijk verhoogt. Dit zou betekenen dat het aantal mensen dat te maken krijgt met darmkanker aanzienlijk kan verminderen wanneer zij minder of geen bewerkt vlees en rood vlees meer eten. De boosdoener in het vlees is heemijzer. Dit is een stof die de rode kleur in vlees veroorzaakt en is tevens verantwoordelijk voor het beschadigen van de darmwand.

Nog niet definitief

Of rood vlees en bewerkt vlees daadwerkelijk op de lijst van kankerverwekkende stoffen en producten gaan verschijnen is niet duidelijk. Hier wordt op maandag 2 november 2015 uitspraak over gedaan. Eerst moeten diverse wetenschappers, afkomstig uit tien verschillende landen, zich nog buigen over het onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *