Fabeltjes en feiten over biologisch eten

gesneden appel en vork met gezod eten

We horen steeds meer over biologisch eten, er ligt steeds meer biologisch voedsel in de supermarkt en iedereen heeft wel bijzondere weetjes over biologisch eten. Echter, klopt alles wel wat er gezegd wordt? Wat zijn de grootste fabels in het land van biologisch eten?

Gezond dier = gezond eten

Een mooi fabeltje over biologisch eten is wel dat een dier dat zelf biologische voeding krijgt automatisch ook gezondere producten levert. Het is niet per definitie zo dat dieren die op een biologisch dieet leven gezonde producten leveren. Het tegendeel is soms zelfs waar. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de eieren van kippen die biologische voeding krijgen. In deze eieren zit meer dioxine en dat is niet gezonder te noemen.

 

Biologisch is prijziger

Een ander fabeltje is wel dat biologische voedingsmiddelen veel duurder zouden zijn dan niet biologische voedingsmiddelen. Dit is absoluut niet waar. In de regel is dit meer een kwestie van andere keuzes maken in de supermarkt. Een onderzoek van duurzaam voedsel expert C. van Dooren van het Voedingscentrum heeft aangetoond dat een winkelmandje gevuld voor twee personen zelfs goedkoper kan zijn als deze gevuld is met biologisch voedsel.

Niet-biologisch vlees ongezonder

Biologisch vlees zou per definitie een gezondere keuze zijn. Het Voedingscentrum geeft aan dat het ook hier gaat om een fabel. Het is overigens ook niet zo dat niet-biologisch vlees de gezondere keuze is. In feite staan deze twee gelijk aan elkaar. De voedingswaarde is hetzelfde en ook de gestelde voedselveiligheidseisen zijn exact gelijk aan elkaar.

Nooit meer groente en fruit wassen

Het wassen van biologische producten is overbodig. Onzin, en dus ook een fabeltje. Het is altijd belangrijk om fruit en groenten af te spoelen voor je deze nuttigt, ook wanneer het gaat om biologische fruit en groenten.

Wist je dat?

Na alle fabeltjes geven we ook nog een feitje mee over biologisch eten. Er wordt wel beweerd dat biologische melk een gezondere keuze zou zijn dan niet-biologische melk, en dit is waar. Dat neemt niet weg dat niet-biologische melk ook goed is om tot je te nemen. Echter, biologische melk komt van koeien die het hele jaar door lekker in de wei staan en dus buiten staan te grazen. Hierdoor zit er minder verzadigd vet in deze melk en bevat

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *